Újdonság a Volkswagenről
2017.11.06.

Folytatja nyereséges növekedését a Volkswagen-csoport – Kedvező kilenchavi eredmények

Folytatja nyereséges növekedését a Volkswagen-csoport és erős harmadik negyedévével tovább szilárdította pénzügyi helyzetét. Az idei gazdasági év első kilenc hónapja során a különleges hatások nélküli működési eredmény az előző év azonos időszakához viszonyítva 11,3 milliárdról 13,2 milliárd euróra emelkedett, ami 17,4 százalékos növekedésnek felel meg. A januártól szeptember végéig terjedő időszak forgalma 6,8 százalékkal 170,9 milliárd euróra, míg az operatív nyereségarány a különleges hatások nélkül 7,0 százalékról 7,7 százalékra nőtt.
VW logó

"A szeptemberi időszakos eredmény igencsak meggyőző és világszerte egyértelműen igazolja ügyfeleink bizalmát márkánk és termékeink iránt, amiért különösen hálásak vagyunk" - hangsúlyozta Matthias Müller, a Volkswagen-csoport igazgatótanácsának elnöke. "Ez az eredmény vállalatcsoportunk minden dolgozójának közös érdeme, akik a gyakran jelentős kihívások ellenére is kiváló munkát végeznek."

A kilenchavi eredményt a dízel témakörrel kapcsolatos céltartalékok terhelték. Amint már szeptember végén bejelentették, 2,6 milliárd eurónyi különleges hatást könyveltek le erre a célra a harmadik negyedévben. A különleges hatásokkal terhelt működési eredmény 10,6 (8,6) milliárd euróra adódott a januártól szeptember végéig terjedő időszakra. A Volkswagen-csoport működési eredménye nem tartalmazza a kínai vegyesvállalatok vonatkozó értékeit, amelyek szeptember végéig összesen 3,3 (6,6) milliárd eurót tettek ki. E vállalatok mérlege "At Equity" alapon készül, így csupán a pénzügyi eredményekben jelenik meg. A Volkswagen-csoport kilenchavi adózás utáni nyeresége 7,7 (5,9) milliárd eurót tett kii.

Az első kilenc hónap eredményei alapján bizakodóan tekinthetünk a teljes évre" - jelentette ki Frank Wittner, a vállalatcsoport igazgatótanácsának a pénzügy és a kontrolling területeiért felelős tagja. "Masszív alapokra építhetünk, a vállalatcsoport autós üzletágának mintegy 25 milliárd eurós nettó likviditása kellő pénzügyi tartalékot biztosít. E tekintetben figyelembe kell venni, hogy a dízel témakörből adódóan egyedül az idei évben mintegy 14,5 milliárd euró kiadásunk származott." Amint Frank Wittner kiemelte, ezzel együtt a dízel témakör még messze nem zárult le és a továbbiakban is nagy erőfeszítéseket kíván a teljes konszern részéről. "Még nagyon sok a teendőnk, ám az eddig elértekkel feltétlen elégedettek lehetünk."

Matthias Müller, a vállalatcsoport igazgatótanácsának elnöke így egészítette ki: "Operatív üzleti tevékenységünk erős, pénzügyi helyzetünk szilárd. 'TOGETHER - Strategy 2025' stratégiánk formájában meggyőző tervvel rendelkezünk a jövőre, amelynek végrehajtása egyre lendületesebben halad. Legfrissebb negyedévi eredményeink azonban azt is megmutatták, mi mindent érhetünk el még nehéz körülmények közepette is együtt, márkáink összefogásával. Ha továbbra is szorosan együttműködünk és még jobban kihasználjuk a konszernen belüli szinergia-lehetőségeinket, döntő sikertényezőt jelenthet iparágunk mélyreható átalakulása során."

Szeptember végével 25,4 milliárd eurós nettó likviditás a vállalatcsoport autós üzletágában

A Volkswagen-csoport autós üzletágának nettó likviditása szeptember végén 25,4 milliárd euróra adódott, míg az üzletág eszközberuházásai 9,2 százalékkal 7,1 milliárd euróra csökkentek. Az eszközberuházási arány az autós üzletágban ennek megfelelően 4,9 százalékra esett vissza.

Márkák és üzletágak

A Volkswagen Személyautók 2,6 millió gépkocsiját értékesítette 2017 első kilenc hónapja során, míg különleges hatások nélküli működési eredménye 2,5 (1,2) milliárd euróra duplázódott. E tekintetben az értékesítési volumen, a modellek szerinti megoszlás (modellmix), az árrések és a devizaárfolyamok alakulásának hatásai mellett mindenekelőtt a Jövőre Szóló Megállapodás (Future Pact) végrehajtásából származó költségmegtakarítások kedvező hatásai érzékelhetők.

Az Audi a beszámoló időszakában világszerte összesen 1,1 millió járművét értékesítette, enyhén elmaradva a tavalyi volumentől, miközben a FAW-Volkswagen kínai vegyesvállalat további 412 ezer Audit adott el. A márka különleges hatások nélküli működési eredménye 3,9 milliárd euróval az előző év azonos időszakáénak felel meg. Pozitív hatást fejtett ki a kedvezőbb árpozícionálás, a devizaárfolyamok alakulása, valamint a költségtakarékosság. Az Audi pénzügyi mutatói a Lamborghini és a Ducati márkákat is magukban foglalják. A Ducati a beszámoló időszakában 46 774 (47 125) motorkerékpárját értékesítette.

A ŠKODA márka 700 ezer (606 ezer) járműre növelte eladásait 2017 első három negyedéve során. Az új Kodiaq igen kedvező piaci fogadtatásra talált és nagyban hozzájárult az értékesítés bővüléséhez. A márka működési eredménye 28,3 százalékkal, 1,2 milliárd euróra emelkedett.

A SEAT 436 ezer gépkocsiját értékesítette az idei első kilenc hónap alatt, ami 9,1 százalékos növekedést jelent. Ebben az Audi számára gyártott Q3 modellek is szerepelnek, s elsősorban az Ateca járult hozzá nagyban az eladások emelkedéséhez. A márka 154 (137) millió eurós működési eredménye 12,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A Bentley 7498 (7825) gépkocsiját értékesítette idén januártól szeptember végéig, miközben működési eredménye 31 (54) millió euróra csökkent. Az értékesítési volumen, az árak és a modellek szerinti megoszlás (modellmix) negatív tényezőivel a devizaárfolyamok kedvező hatásai és a modellportfolió fejlesztésének kisebb költségei álltak szemben.

A Porsche Automobile 180 ezer (177 ezer) autóját értékesítette világszerte, mindenekelőtt az új Panamera produkált jelentős emelkedést. A márka működési eredménye 2,9 (2,8) milliárd euróig emelkedett, ami ez esetben is leginkább az értékesítési volumennek köszönhető.

A Volkswagen Haszonjárművek világszerte 371 ezer (342 ezer) gépkocsiját értékesítette világszerte az idei első kilenc hónap alatt. Egyaránt nagy keresletnek örvendett a Multivan/Transporter és a Caddy sorozat. A márka működési eredménye a termelésbővítés következtében megemelkedett költségek ellenére az árrések, az értékesítési volumen és a devizaárfolyamok alakulása, valamint a termelési költségek optimalizációja révén 78 százalékkal 698 millió euróra nőtt.

A Scania 65 ezer (60 ezer) járműre növelte eladásait az első három negyedév során. A márka működési eredménye 947 millió euróra nőtt a januártól szeptember végéig terjedő időszak során, amely megnövekedett értékesítése mellett bővülő szerviztevékenységének volt köszönhető.

Az MAN Haszonjárművek az előző év azonos időszakáénál 8,4 százalékkal több, összesen 80 ezer járművét értékesítette a jelentés időszakában, míg működési eredménye az értékesítési volumen és az árrések eredményeképpen 269 millió euróra emelkedett. Az MAN Power Engineering működési eredménye 107 (176) millió euróig esett vissza 2017 első kilenc hónapja során.

A Volkswagen Pénzügyi Szolgáltatások (2017 január óta a Porsche Pénzügyi Szolgáltatásokat is magában foglalja) működési eredménye 14,9 százalékkal, 1,8 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a Porsche Pénzügyi Szolgáltatások átvétele mellett mindenekelőtt az árrések és az üzleti tevékenység bővüléséből származik.

Kitekintő

A Volkswagen-csoport várakozásai szerint idei ügyfélkiszállításainak száma - továbbra is komoly kihívást jelentő piaci körülmények közepette - kismértékben az előző év szintje felett alakul majd. A kihívások elsősorban a konjunkturális körülményekből, az intenzív piaci versenyből, a devizaárfolyamok volatilitásából, illetve a dízel témakörből adódnak.

A Volkswagen-csoport vezetése arra számít, hogy a vállalatcsoport, valamint a személyautó- és a haszonjármű-üzletág idei forgalma több mint négy százalékkal alakul az előző évi felett. A konszern különleges hatások nélküli, 2017 évi működési eredménye tekintetében az előirányzott 6,0 és 7,0 százalék közötti tartományt enyhén felülmúló operatív nyereségaránnyal számolnak.